Wat is er nu gezelliger dan met vrienden en familie bijkletsen onder het genot van een drankje en heerlijk eten? Een tuinfeest zorgt voor een relaxte en open sfeer en je zit heerlijk in de buitenlucht. Thuis een tuinfeest organiseren geeft je daarnaast de mogelijkheid om alles te regelen zoals jij het wilt. Maar wat heb je allemaal nodig om er een geweldig tuinfeest van te maken? Hettema verhuur verteld je in deze blog wat daar voor nodig is.

Maak een gastenlijst

Om te weten wat er allemaal nodig is voor een tuinfeest is het handig om eerst na te gaan hoeveel mensen er komen. Maak een gastenlijst zodat het duidelijk is hoeveel mensen er ongeveer komen. Nu je weet hoeveel je wilt uitnodigen is het zaak om na te denken wat je allemaal nodig hebt voor je tuinfeest.

Huur een partytent

Omdat in Nederland het weer onvoorspelbaar is, is het handig om een partytent te regelen of een eigen overkapping te maken. Een eigen overkapping maak je door middel van een zeil of een schaduwdoek. Denk bij het maken van een overkapping aan de volgende dingen:
Zorg ervoor dat de partytent of zeil goed bevestigd zit.
Ga na of de overkapping bestand is tegen bijvoorbeeld de harde wind.
Zorg dat de overkapping goed waterdicht is en let bij het spannen van een zeil erop dat die voldoende afloopt zodat de regen goed weg kan lopen en het zeil niet bezwijkt door de regen.
Bij het huren van een partytent moet je met een aantal zaken rekening houden. De eerste stap is het bepalen van de afmetingen. Een belangrijke factor is de ruimte die je beschikbaar hebt. Daarnaast moet je nagaan hoeveel mensen je uitnodigt en hoe je de partytent gaat inrichten.
Bij een tuinfeest maak je gebruik van zitplaatsen en vaak ook een buffet. Om voldoende ruimte te hebben reken je per persoon 1,5m2. Als je dan bijvoorbeeld ongeveer 32 gasten uitnodigt volstaat een partytent van 8×6 meter.
De tweede stap is het bevestigen van de partytent. Maak bij slecht weer de partytent goed vast met spanbanden en scheerlijnen. Staat de tent op een harde ondergrond? Maak de tent dan goed vast aan bijvoorbeeld de schutting of aan het huis/schuur. Partytenten die een afmeting hebben vanaf 8×3 meter bevestigen en breken we zelf af.

Regel het juiste meubilair

Bij een tuinfeest zorg je ervoor dat er genoeg plek is om te eten, maar ook dat er plekken zijn waar je kunt staan. Zorg voor dinertafels en stoelen waar je met z’n allen kan zitten te eten. Om ervoor te zorgen dat men kan staan en ook hun drankje kwijt kan zijn statafels een goede oplossing. Door de combinatie van staan en zitten creëer je een bepaalde sfeer wat het tuinfeest ten goede doet. Je kan er ook voor kiezen om biertafels neer te zetten als je een tuinfeest geeft met je vrienden.

Eten en drinken

Geef je een tuinfeest in de zomer? Zorg dan voor voldoende koele drankjes. Bij een tuinfeest is het handig om een biertap te huren, hierdoor zit je niet met ruimtegebrek in de koelkast en het bier blijft de hele avond koud. Zorg verder voor voldoende drinken voor jong en oud. Niet genoeg koelruimte? Je kunt ook een koelkasten huren voor het tuinfeest. Hierdoor blijft al het drinken lekker koud. Bij wat kouder weer kun je er ook nog voor kiezen om warme drankjes te serveren. Hiervoor hebben we boilers die de koffie of chocomel warm houden.
Bij een tuinfeest hoort natuurlijk een barbecue. Je kunt kiezen tussen een gas- of houtskoolbarbecue. Het voordeel van een gasbarbecue is dat je niet met de resten van houtskool zit en je er langer mee door kunt gaan. Een barbecue zorgt altijd voor een gezellige sfeer en er is altijd wel iemand die het vlees op de barbecue in de gaten wil houden.
Het is ook belangrijk om genoeg servies te hebben bij een tuinfeest en dit heb je meestal zelf niet in huis. Je kunt ervoor kiezen om je gasten zelf servies te laten meenemen. Regel je liever al het servies zelf en wil je het niet afdoen met plastic servies? Kies er dan voor om servies te huren. Hierdoor hoeven de gasten nergens om te denken.

Zorg voor sfeer

Het is belangrijk dat je een tuinfeest ook mooi aankleedt. Voorzie bijvoorbeeld de statafels van verschillende kleuren hoezen en hang slingers op als je het tuinfeest geeft voor je verjaardag. Als het wat donkerder wordt kun je zorgen voor sfeerverlichting, bijvoorbeeld gekleurde lichtjes. Andere sfeermakers zijn kaarsjes en lichtjes op de tafels. Een vuurkorf zorgt ook voor een bepaalde sfeer, maar is wel gevaarlijk als er veel kleine kinderen bij het tuinfeest aanwezig zijn. Muziek is ook niet onbelangrijk. Zorg ervoor dat je op verschillende plekken boxen hebt staan zodat de muziek voor iedereen goed hoorbaar is.

Ook bij minder weer gaat het tuinfeest door

Bij de voorspelling van slecht weer is het belangrijk dat je de gasten warm en droog houdt. Je kan dan met z’n allen naar binnen vluchten maar liever zorg je ervoor dat je bijvoorbeeld terrasverwarmers hebt staan zodat de gasten warm blijven. Voor in een partytent is er een speciale tentheater om de gasten warm te houden. Daarnaast kun je gebruik maken van de vuurkorf die niet alleen voor sfeer zorgt maar ook voor warmte. Hierdoor kun je gewoon buiten blijven zitten en houd je het tuinfeest in leven. Zorg er om de barbecue droog te houden voor dat de barbecue onder een overkapping kan staan. Let er wel op dat de rook goed weg kan komen.

Houd het netjes

Tot slot wil je ervoor zorgen dat het netjes blijft gedurende het tuinfeest. Zorg voor voldoende prullenbakken waar al het afval in kan. Zorg voor een rookplek op een plek waar de rest van de gasten er geen last van heeft. Zet voldoende asbakken neer zodat de sigaretten niet overal rond slingeren.